dinsdag 19 juni 2012

Details of modern architecture

Week 7 Details of modern architecture

De klassieke stenen sokkel waar het gebouw op staat word in alle drie de gebouwen die wij gekozen hadden toegepast. De sokkel word zowel buiten als binnen toegepast. Binnen is hij van hout in bijna de zelfde vorm zoals hij buiten te zien is. De houten plint komt weer overeen met de tekst van Frank Lloyd Wright: The arts and crafts of the machine. Het zijn houten planken en latten over elkaar gespijkerd.
 
De vorm van de sokkel komt zoals je kan zien van de klassieke pilaren die gebruikt werden in de tijd van de Grieken en Romeinen. Hij gebruikte deze sokkel omdat hij lijkt dat het een steen is die uitgekapt is uit een grote rots. Dit sluit weer aan bij The arts and crafts. In werkelijkheid is de steen van beton in een vorm gegoten en dus niet uitgebeiteld.


 
Robie house

Het stalen profiel zorgen ervoor dat de grote dak overstek gemaakt kan worden.

Het stalen profiel op de 1e verdieping draagt de balkon vloer en de natuurstenen band. Dit profiel steunt weer om de bakstenen pilaartjes eronder. Dit principe is niet alleen in het Robie house toegepast maar in bijna al zijn huizen waar het kenmerkende dak overstek word gemaakt.

 
De vorm van de ruimte wordt naar het midden toe hoger. Hierdoor word het centralen van de ruimte benadrukt. Het balkon kan het trapje naar boven maken door de stalen profielen die weer op de wanden worden afgedragen.


In deze tekening is het plafon van de binnenkant te zien. Je ziet hier ook goed het hoogte verschil.

Dit model geeft goed weer hoe Frank Lloyd Wright zijn prairie huizen detaileerd. Je ziet onderaan een sokkel dat steeds terug keert in zijn ontwerpen.
Er komt ook het flauwhellende dak in voor. Dit dak word gedragen door een staten ligger. De stalen ligger wordt afgetimmert en is niet meer te zien. Doordat de ligger is afgetimmert zit er hoogteverschil in het plafond. In het midden is deze hoogte groter dan aan de zijkanten. Doordat het in het midden hoger is krijg je meer een gevoel dat alles naar het midden gelijd wordt. Het word meer een centaal middenpunt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten